آشنايي با شخصيت تفسيري شيخ محمود شلتوت

پدیدآورسیدحسن عصمتی

تاریخ انتشار1388/12/13

منبع مقاله

share 542 بازدید
آشنايي با شخصيت تفسيري شيخ محمود شلتوت

سيدحسن عصمتي

مفتي بزرگ "جامع الازهر" مصر، مرحوم شيخ‏الاسلام محمود شلتوت (د 1383هـ.ق) از داعيه‏داران مشهور تقريب بين مذاهب در جهان اسلام است كه با همين رويكرد به نگارش تفسير پرداخته است.
عدم تعصب مذهبي و پيروي‏نكردن كوركورانه از مرام و مسلكي خاص، از مهم‏ترين مباني تقريب است كه مرحوم شلتوت به آن معتقد بود1. او در بيشتر آثارش مانند "تفسيرالقرآن الكريم"، "الاسلام عقيده و شريعة"، "فقه‏القرآن والسنة" و "مقارنة‏المذاهب في‏الفقه" جريان تقريب را به‏گونه‏اي ملموس پيگيري و مطرح كرده است.
مرحوم شلتوت قبل از هرچيز شخصيتي قرآني بود. عباس محمود عقاد از نويسندگان برجسته مصر مي‏گويد در سال‏هايي كه با استاد بزرگ مرحوم شلتوت در "مجمع اللغة العربية" بوديم، عادت كرده بوديم كه او را در مباحث لغوي، "قرآن شناس" بدانيم تا "لغت‏شناس" و در بحث "اعجاز" بسيار مي‏شنيديم كه مي‏گفت: «اعجاز قرآن به قرآن بودن آن است نه چيز ديگر2».
دكتر محمدالبهي ديگر انديشمند مصري نيز در مقدمه‏اش بر تفسير قرآن كريم شيخ شلتوت مي‏نويسد «تفسيري كه امروز تقديم مسلمانان مي‏كنيم، تفسيري است براي تمام مسلمانان، نه براي مذهبي معين از مذاهب فقهي و نه براي نوعي از انواع عقايد كلامي3».
علامه مرتضي آل‏ياسين (از علماي بزرگ شيعه) در نامه‏اي به دارالتقريب، روش تفسيري شلتوت را موجب سرافرازي مي‏داند و از مجله رسالة الاسلام به خاطر اين تفسير قرآني، تقدير مي‏كند4.
مرحوم شلتوت در مقدمه تفسيرش5 اظهار اميدواري مي‏كند كه تفسيرش مورد استقبال مسلمانان قرار گيرد و اين آرزو تحقق پيدا مي‏كند و نامه‏هاي بسياري از نقاط مختلف جهان اسلام به دارالتقريب مي‏رسد كه خواهان ترجمه اين تفسير به زبان‏هاي مختلف هستند6.
شيخ شلتوت در مقدمه تفسيرش پس از بيان انقلاب فكري كه قرآن در دل و ذهن بشر ايجاد كرد بيان مي‏دارد كه پيدايي و ظهور "بدعت‏هاي فرقه‏اي" و "گرايش‏هاي طايفه‏اي" سبب سوءاستفاده از آيات قرآن گرديد و هر فرقه‏اي براي تأييد خود و توجيه عقايدش، تفسيري خاص از كلام الهي ارائه داد و اين رويكرد سبب به وجود آمدن نحله‏هاي مختلف تفسيري شد و در اين ميان، پديده خطرناك تفسير قرآن با "روايات غريبه" و "اسرائيليات موضوعه" كه از اهل كتاب گرفته شده بود، وارد حوزه تفسير قرآن شد و با اين رويكرد، قرآني كه "حاكم" بود، "محكوم" شد و كلام الهي كه "متبوع" بود، "تابع" گرديد. و متأسفانه اين شيوه فرقه‏گرايانه تفسير مصادف با روزگار "تدوين "كتاب‏هاي روايي و حديثي واقع شد و آراي باطله فرقه‏گرايانه به درون كتاب‏ها نفوذ كرد و پس از گذشت زمان، رنگي از تقدس به خود گرفت و مسلمانان را دچار ضعف فكري نمود7.
مطابقه و تطبيق آيات قرآن بر پيشرفت‏هاي علمي معاصر شيوه‏اي تفسيري است كه برخي از مفسران به آن عمل كرده‏اند. شيخ شلتوت به شدت با اين شيوه تفسيري مخالفت مي‏كند و استدلال مي‏كند كه علوم جديد بشري در حوزه علوم تجربي يا علوم ديگر، دستاورد بشري و در معرض زوال و تغيير مي‏باشند و اگر قرار باشد آيات الهي براساس آن تفسير شود موجب فناپذيري و تغيير شكلي و محتوايي قرآن كريم مي‏گردد8.
ايشان در مقدمه تفسيرش پس از تخطئه تفسير علمي از قرآن مجيد بيان مي‏دارد كه قرآن، كتاب هدايت و اصلاح و قانونگذاري است و اگر از اسرار خلقت و پديده‏هاي طبيعي در قرآن ياد شده است، براي تدبر و تفكر است كه افزايش ايمان به خالق آسمان‏ها و زمين را به همراه دارد وگرنه اين كتاب در مقام شرح و بيان واقعيات نظام طبيعت نيست9.
مرحوم شلتوت در روش تفسيري خود اولاً به "وضوح بياني" قرآن كريم و "خود ارجاعي بودن" آن كه در قالب تفسير قرآن به قرآن متجلي مي‏شود معتقد است و اين سبك تفسيري در كتاب تفسيري او كاملاً آشكار است. ثانياً پرهيز از تعصب مذهبي نادرست و مذموم را سرلوحه كار تفسيري خود قرار مي‏دهد. اين تفسير، از بهترين تفاسير اهل‏سنت است كه بدون تعصب نوشته شده است، همچنان‏كه تفسير مجمع‏البيان طبرسي نيز بهترين تفسير شيعي است كه بدون تعصب به نگارش درآمده است10.

ويژگي‏هاي روش تفسيري شيخ شلتوت

مرحوم شلتوت در مقدمه تفسيرش، جاودانگي قرآن را در طول زمان ناشي از "تأثير" روحي و رواني مي‏داند كه از آن تعبير به "الروح الكريم" مي‏نمايد و اين روح مبارك قرآن از نسلي به نسل ديگر منتقل مي‏شود11. بر اين اساس، روش تفسيري شيخ شلتوت را مي‏توان مانند بسياري از تفاسير ديگر، تفسيري مبتني بر "فهم جامع قرآن با رويكرد اجتماعي" دانست. ايشان، همان‏گونه كه دكتر محمدالبهي نيز اشاره كرده است12، كل قرآن را به عنوان يك مجموعه واحد و هماهنگ مي‏بيند كه هر بخشي از آن بخش ديگر را تفسير مي‏كند و با همين رويكرد جامع است كه مثلاً بحث مهم "محكمات و متشابهات" را تفسير مي‏نمايد و تصريح مي‏كند كه فهم متشابهات در ارجاع آن به محكمات است. از جهت ديگر رويكرد اجتماعي شيخ شلتوت به تفسير نيز در تمام تفسيرش به چشم مي‏خورد. مثلاً با به كاربردن عبارت "يجد ربنا" (شايسته است براي ما) محتواي تفسيري آيات را به زندگي روزمره خود و خواننده مي‏كشاند و خواننده تفسيرش را در ميان آيات الهي و واقعيت زندگي، درگير مي‏كند تا خواننده به حركت‏بخشي قرآن كريم در زندگي‏اش پي ببرد و به همين دليل عظمت قرآن را در ايجاد تحرك فكري اجتماعي در جامعه بشري مي‏داند13.
مهم‏ترين ويژگي‏هاي روش تفسيري شيخ شلتوت را در تفسير قرآن كه تنها ده جزء اول قرآن را شامل مي‏شود14 مي‏توان به صورت فهرست‏وار در 10 عنوان برشمرد:
1 - علي‏رغم طرح مباحث لغوي و اعرابي در بسياري از تفاسير، تفسير قرآن شيخ شلتوت خالي از اين مباحث است و بسيار كم به آن اشاره شده است.
2 - مخالفت با نمادين‏دانستن آيات قرآن: مرحوم شلتوت در تفسير داستان گاو بني‏اسراييل پس از بيان سخن صاحب تفسير المنار كه كشتن گاو و احياي مقتول را به عنوان يك نماد (symbol) مي‏داند مي‏گويد: «اين تفسير، نه با كلمات قرآن و نه با سياق آيات، همخواني دارد بلكه منظور از "احياءالموتي" همان زنده‏كردن واقعي مرده است مانند "احياءالموتي" كه در قيامت رخ خواهد داد و منظور از "احيا"، "احياي حقيقي" است نه "احياي حكمي15".
3 - تفسير گزينشي: مرحوم شلتوت در تفسير ده جزء اول قرآن، تمام آيات را تفسير نكرده است بلكه به گزينش آيات و تفسير آن پرداخته است و اكثراً آياتي كه پيام "تربيتي" يا "هدايتي" يا "اصلاحي" و يا "تشريعي" دارد، انتخاب مي‏كند. نگاهي گذرا به عناوين سرفصل‏هاي اين تفسير گوياي اين مطلب است.
4 - اهميت به عقل‏گرايي در تفسير: علي‏رغم ادعاي برخي از قرآن‏پژوهان مبني بر گرايش سنتي - نقلي در تفسير قرآن شيخ شلتوت در برابر گرايش علمي - عقلي در تفسير شيخ محمدعبده16، بايد گفت كه تفسير شيخ شلتوت با گرايش سنتي - عقلي است كه ضمن احترام براي سنت تفسيري گذشتگان، به عقل و نظر به عنوان معيار سنجش آن داده‏هاي تفسيري سنت نگاه مي‏كند.
5 - توجه به شبهات: مرحوم شلتوت در تفسيرش پس از بيان شبهات موجود در جامعه اسلامي، به پاسخ‏گويي مي‏پردازد. شبهاتي مانند تفاوت ارث زن و مرد17، فلسفه جنگ در اسلام18، ربا و اثرات آن19 و...
6 - مقارنه يا موازنه قرآني: مرحوم شلتوت در انديشه‏هاي خود از ذهنيتي تطبيقي برخوردار است. اين ويژگي به روشني در سوگيري‏هاي فقهي و تفسيري ديده مي‏شود. بحث‏هاي فقه مقارن او در كتاب "مقارنة‏المذاهب في‏الفقه" ديده مي‏شود. در تفسير قرآن نيز از شيوه تطبيقي استفاده مي‏كند و با مقارنه سوره‏ها با يكديگر، پيام‏هاي سوره‏ها را با يكديگر مقايسه مي‏نمايد و غالباً عبارت "عود علي بدء" (بازگشت به آغاز) يا "موازنه" را به كار مي‏برد. به‏عنوان نمونه به هنگام تفسير سوره انعام اين عناوين را مي‏آورد "موازنة بين سورة الانعام والسور المدينة التي سبقتها" يا "موازنة بين سورة الانعام و سورة‏الاعراف20".
7 - شمول‏گرايي معنايي: بسط معنايي آيات قرآن در روش تفسيري شلتوت جايگاه مهمي دارد و او سعي مي‏كند معاني آيات را از عصر نزول تا زمان حاضر قابل‏امتداد بداند و همين بسط معنايي و شمول‏گرايي محتوايي قرآن را كه در هر عصر و زمان وجود دارد، مصداق واقعي و حقيقي آيه شريفه ءانا نحن نزّلنا الذكر و إنا له لحافظون مي‏داند21.
8 - ظاهرگرايي در تفسير: شيخ شلتوت در تفسير قرآن سعي مي‏كند به ظاهر الفاظ پايبند باشد و از هرگونه تأويلي كه ظاهر آيات و معني ظاهري آن را ناديده بگيرد، پرهيز مي‏كند. مثلاً با تفسير "نمل" در داستان حضرت سليمان(ع) به "قبيله‏اي ضعيف" يا زنده‏كردن مردگان در داستان حضرت عيسي(ع) به "تعليم و ارشاد نادانان" يا تفسير "كواكب" در داستان حضرت ابراهيم(ع) به "جواهر نورانية نوّرها عقل لاحس" مخالفت مي‏كند22.
9 - مبارزه با خرافه‏پرستي: از ويژگي‏هاي تفاسيري كه رويكردي اجتماعي و اصلاحي به آيات قرآن دارند، مبارزه با خرافه‏پرستي و عقايد ارتجاعي است. مرحوم شلتوت نيز با "روايات غريبه" و اسراييليات "موضوعه"اي كه منشأ عقايد خرافي است، مخالف است و در روش تفسيري خود به خطرناك‏بودن آن اشاره مي‏كند23.
10 - توجه به پيام‏هاي قرآني: مرحوم شلتوت علاوه بر توجه بسيار به پيام‏داشتن آيات الهي، به بحث "ندا" در قرآن اهميت مي‏دهد و اقسام ندا را در قرآن را تحليل مي‏كند. بحث‏هاي "خمسة نداءات إلهية لجماعة‏الموءمنين24" در سوره آل‏عمران از نمونه كار تفسيري اوست. "سبك سوره‏ها"، "مقاصد سوره‏ها"، "اشارات سوره‏ها" و "آراي فقهي در سوره‏ها" از ديگر ويژگي‏هاي تفسير شيخ شلتوت است.

سخن آخر

در پايان اين نوشتار كوتاه لازم است اشاره كنيم تفسير شيخ‏الاسلام شلتوت مانند هر تفسير ديگري خالي از نقص و عيب نيست. مثلاً درباره نمادي‏بودن آيات قرآن يا حقيقي بودن آن، مشخص نشده است كه زبان قرآن را "زبان عرفي" مي‏داند يا "زبان نمادي"؟ به نظر مي‏رسد پردازش مباني در تفسير شيخ شلتوت، كمرنگ است؛ شايد دليل آن "فقيه" بودن اوست تا "مفسر" بودن او؛ و كثرت آراي فقهي در تفسيرش موءيد اين مطلب است. به‏هرحال، شلتوت وظيفه خويش را نسبت به قرآن كريم، علماً و عملاً خوب انجام داد؛ ما چه كرديم؟ تلك امة قد خلت لها ما كسبت و لكم ما كسبتم ولاتسئلون عمايفعلون (بقره/ 134).

منابع:

1 - بي‏آزار شيرازي، عبدالكريم، همبستگي مذاهب اسلامي، ص49، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، تهران، 1377 هـ.ش.
2 - رسالة الاسلام، 14/213.
3 - همان.
4 - همان، 2/245.
5 - شلتوت، محمود، تفسيرالقرآن الكريم، ص 9، المجمع العالمي للتقريب بين‏المذاهب‏الاسلامية، تهران، 1379هـ.ش.
6 - رسالة الاسلام، 2/245.
7 - شلتوت، تفسيرالقرآن الكريم، ص 331.
8 - همان، ص13.
9 - همان، ص14.
10 - بي‏آزار شيرازي، همبستگي مذاهب اسلامي، ص 331.
11 - شلتوت، تفسيرالقرآن الكريم، ص8.
12 - رسالة‏الاسلام، 14/213.
13 - شلتوت، تفسير القرآن الكريم، ص8.
14 - برخي قرآن‏پژوهان تفسير ده جزء قرآن شلتوت را غير از ده جلد تفسير او دانسته‏اند كه صحيح نيست به "دانشنامه قرآن‏پژوهي" تأليف بهاءالدين خرمشاهي مراجعه شود (ج2، ص 1331).
15 - شلتوت، تفسير القرآن الكريم، ص44.
16 - خرمشاهي، دانشنامه قرآن‏پژوهي، ج2، ص 1331.
17 - شلتوت، تفسير القرآن الكريم، ص 192.
18 - همان، ص 522.
19 - همان، ص 140.
20 - همان، ص 349.
21 - همان، ص 8.
22 - رسالة‏الاسلام، 14/256.
23 - شلتوت، تفسيرالقرآن الكريم، ص8.
24 - همان، ص110.

مقالات مشابه

روش تفسيري ثعلبي در الكشف و البيان

نام نشریهبینات

نام نویسندهنجمه کیوان‌نژاد

سخنان امام رضا (ع) در تفاسير اهل سنت

نام نشریهبینات

نام نویسندهسیده‎فاطمه میرصفی

منزلت امام رضا (ع) در تفاسير اهل سنت

نام نشریهبینات

نام نویسندهقاسم بستانی

حضرت مهدی(ع) در تفاسیر اهل سنت

نام نشریهبینات

نام نویسندهشهربانو کاهدی, صغری رادان

روش شناسی الکشف والبیان فی تفسیر القرآن

نام نشریهثقلین

نام نویسندهحسن اصغرپور

روش تفسیری ابن جوزی و جایگاه تفسیر وی

نام نشریهثقلین

نام نویسندهمهرناز گلی