تامین محتوای قرآنی مورد نیاز مراکز قرآنی،فرهنگی، آموزشی و پژوهشی کشور از سوی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم
در نشستی که با حضور حجت الاسلام والمسلمین عیسی عیسی زاده، رئیس میز قرآن دفتر تبلیغات اسلامی و مدیران کل سازمان دارالقرآن کشور برگزار شد، ضرورت تعامل و همکاری میان مراکز قرآنی کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
به گزارش پرتال جامع علوم و معارف قرآن، حجت الاسلام والمسلمین عیسی زاده در این جلسه با اشاره به ظرفیتهای بینظیر پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن، بر اهمیت این تعامل تاکید کرد و بیان داشت: این مراکز میتوانند نقش کلیدی در تامین محتوای قرآنی برای دیگر نهادهای فرهنگی، آموزشی و پژوهشی ایفا کنند.
وی افزود: تشکیل این جلسه با پیشنهاد ریاست سازمان دارالقرآن به منظور معرفی ظرفیتهای مختلف قرآنی دفتر تبلیغات اسلامی به مدیران سازمان صورت گرفته است.
حجت الاسلام والمسلمین عیسی زاده همچنین به مسئلهمحور بودن فعالیتهای دفتر تبلیغات اسلامی و چرخه حکمرانی اشاره کرد و توضیحاتی در این زمینه ارائه داد.
حجت الاسلام والمسلمین عیسی زاده در ادامه صحبت های خود به ظرفیتهای آموزشهای کاربردی دفتر تبلیغات اسلامی اشاره کرد و گفت: مرکز آموزشهای کاربردی دفتر، تحت ریاست آقای سلیمانی، در تلاش است تا مربیان و مبلغان متخصصی را در حوزههای فرهنگی، قرآنی و تبلیغی تربیت کند. این مرکز تاکنون صدها دوره آموزشی برگزار کرده و آمادگی دارد تا در تمامی استانها، با همکاری سازمان دارالقرآن، دورههای تخصصی مورد نیاز فعالان قرآنی و مبلغان و معلمان را برگزار کند.
رئیس میز قرآن در معرفی دستاوردهای قرآنی دفتر افزود: پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن، به منظور تامین محتوای قرآنی متناسب با نیازهای مبلغان، مدرسان و فعالان فرهنگی، تلاش کرده است تا جامعترین و کاربردیترین آثار قرآنی را برای گروههای سنی مختلف تهیه و در اختیار آنها قرار دهد.
وی در ادامه به پروژههای مهمی که میتوانند زمینهساز توسعه پژوهشهای قرآنی شوند، اشاره کرد و گفت: پروژههای دایره المعارف بزرگ قرآن کریم، فرهنگ قرآن، فرهنگ موضوعی تفاسیر، دانشنامهها و بزرگترین بانک موضوعی مقالات قرآن از جمله آثاری هستند که نقش تعیینکنندهای در این راستا دارند و میتوانند نیازهای مخاطبان را برطرف کنند.
مدیر گروه فرهنگنامههای قرآنی پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن درباره ویژگیهای این آثار زیرساختی گفت: با توجه به ساختار الفبایی فرهنگنامههای قرآنی و موضوعی بودن مداخل اصلی و عناوین فرعی، دسترسی سریع و آسان به بیش از ۶۰,۰۰۰ عنوان و موضوع قرآنی ممکن است.
حجت الاسلام والمسلمین عیسی زاده همچنین به پروژههای کاربردی پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن اشاره کرد و افزود: این پژوهشکده برای تامین نیازهای قرآنی عموم جامعه و همچنین مبلغان و مربیان، با تولید پرسمان قرآنی به صورت موضوعی، به بیش از ۵۰,۰۰۰ پرسش قرآنی پاسخ داده و نرمافزار موبایلی آن را به صورت رایگان در کافه بازار ارائه کرده است.
وی در مورد توصیه رهبر معظم انقلاب در خصوص ارائه مباحث کاربردی قرآن و اهل بیت (علیهم السلام) در عرصه سبک زندگی گفت: پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن در پاسخ به این ندای رهبری، جامعترین فرهنگنامه سبک زندگی را در حوزههای فردی، خانوادگی، اجتماعی و محیط زیست در بیش از ۵۰ جلد تولید و به مخاطبان عرضه کرده است که با استقبال بینظیری از سوی جامعه مواجه شده است.
رئیس میز قرآن درباره دستاوردهای پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن در موضوع مرجعیت علمی قرآن گفت: میز قرآن با تشکیل کارگروه مرجعیت علمی قرآن موفق به تدوین منشور مرجعیت علمی قرآن شده و آن را برای تصویب به شورای انقلاب فرهنگی ارسال کرده است. همچنین، آثار متعددی در این زمینه تولید کرده و در آینده نزدیک، اولین همایش مرجعیت علمی قرآن را برگزار خواهد کرد.
وی در خصوص تامین نیازهای قرآنی کودک و نوجوان نیز اظهار داشت: دفتر تبلیغات اسلامی برای پاسخ به این نیاز، آثار ارزشمندی مانند "شب قصههای قرآنی کودک"، "دانشنامه قرآنی نوجوان" و "پیامهای آسمانی" را در چند جلد تولید و در اختیار مخاطبان قرار داده است.
حجت الاسلام والمسلمین عیسی زاده در مورد دسترسی همه مخاطبان، به ویژه مبلغان و معلمان که با جوانان و نوجوانان در ارتباط هستند و در معرض پرسشهای فراوان قرار دارند، گفت: دفتر تبلیغات اسلامی با تاسیس بزرگترین مرکز پاسخگویی به پرسشهای دینی، با به کارگیری دهها کارشناس متخصص در گرایشهای مختلف، به میلیونها پرسش پاسخ داده و زمینه دسترسی به آن را در سایت مرکز ملی پاسخگویی فراهم کرده است.
وی در پایان سخنان خود درباره آمادگی دفتر تبلیغات اسلامی برای معرفی دستاوردهای قرآنی به تمام مراکز وابسته به سازمان دارالقرآن اظهار داشت و ابراز امیدواری کرد که با هماهنگی مدیران محترم سازمان دارالقرآن، بتوانیم ظرفیتهای زیرساختی و کاربردی قرآن را به تمامی علاقهمندان در سراسر کشور معرفی کنیم.
در ادامه این نشست، مهندس حسن جوزدانی، رئیس اداره فناوری پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن، ضمن تشریح بخشهای مختلف پرتال جامع علوم و معارف قرآن، درباره شیوه دسترسی به آثار یاد شده گفت: علاقهمندان میتوانند با توجه به تولید نسخههای چاپی، دیجیتالی و موبایلی بسیاری از این آثار، از طریق فروشگاه بوستان کتاب، پرتال جامع علوم و معارف قرآن و سایت کتابخوان همراه پژوهان، به این آثار دسترسی پیدا کنند.
وی همچنین افزود: اداره فناوری اطلاعات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی آمادگی دارد تا در تولید نسخه دیجیتالی آثار سازمان دارالقرآن از طریق کتابخوان همراه پژوهان با این سازمان همکاری کند.
در ادامه جلسه، مدیران و معاونان سازمان دارالقرآن که از حجم عظیم و کمنظیر دستاوردهای قرآنی دفتر تبلیغات اسلامی شگفتزده شده بودند، سوالاتی درباره برخی از کلان پروژههای قرآنی مانند مرجعیت علمی قرآن، دایره المعارف قرآن، پیامهای آسمانی، فرهنگ قرآن، فرهنگنامه سبک زندگی، دانشنامهها و فرهنگنامههای تخصصی و پرسمان قرآنی مطرح کردند.
در پایان، حجت الاسلام والمسلمین تقی زاده، رئیس سازمان دارالقرآن، با تشکر از گزارش بسیار ارزشمند دستاوردهای قرآنی و هدیه نرمافزار قرآنی پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن، اعلام کرد که سازمان دارالقرآن آمادگی دارد تا در معرفی این دستاوردهای فاخر در سطح کشور با میز قرآن دفتر تبلیغات اسلامی همکاری نماید.
این نشست نه تنها به تقویت همکاریهای قرآنی کمک کرد، بلکه نشاندهنده عزم راسخ نهادهای مرتبط در راستای گسترش و تعمیق آموزههای قرآنی در جامعه بود. امید است که با این تعاملات، محتوای قرآنی بیشتری به دست مخاطبان برسد و زمینهساز رشد و تعالی فرهنگی و معنوی در کشور شود.