نگاهى به كتاب فرهنگ موضوعى تفاسير

پدیدآورمحمدحسین صادق‌پور

نشریهمشکوة

تاریخ انتشار1388/11/21

منبع مقاله

share 1482 بازدید
نگاهى به كتاب فرهنگ موضوعى تفاسير

محمّد حسين صادق‏پور
اشاره

اولين گام در پژوهش و تحقيق در هر موضوعى، آشنايى فراگير، دقيق و ژرف با منابع و متون موجود در آن موضوع است. وجود كارهاى موازى و نا استوار برخى از پژوهشها، پيامد عدم شناخت پژوهنده از سرچشمه‏هاى بحث و منابع قابل مراجعه و عدم بررسى آراى ديگران است. داشتن ذخاير علمى و ميراث غنى فرهنگى شرط لازم براى ترقى و تعالى است، ولى كافى نيست؛ ملت و جامعه‏اى مى‏تواند در حوزه علم، فنّاورى و پژوهش حرفى براى گفتن داشته باشد كه از ذخاير علمى و ميراث فرهنگى خود استفاده بهينه نمايد.
كتاب‏شناسى و فهرست‏نگارى آثار گرانسنگ پيشينيان يكى از راهكارى مهم اطلاع‏رسانى و احياى ميراث فرهنگى گذشته است، كه حوصله‏اى زياد و توش و توانى فراوان مى‏طلبد. به خصوص در حوزه علوم و معارف اسلامى و بالأخص قرآن و پژوهشهاى قرآنى، كه گستره تحقيقات درباره آن بسيار وسيع است. آقاى مصطفى صادق الرافعى متفكر مصرى در كتاب اعجاز القرآن و البلاغة النبوية مى‏گويد: «از آن زمان كه تاريخ به وجود آمده در همه عالم كتابى شناخته نشده است كه به اندازه قرآن يا نزديك به آن، شرح و تفسير نگاشته شده يا درباره آن كتاب تصنيف شده باشد». از اين‏رو، سر و سامان دادن و بازخوانى پژوهشهاى قرآنى گذشته به ويژه حوزه پرشمار شرح و تفسير قرآن، نياز مبرم محققان و جامعه كتابخوان است.
مركز فرهنگ و معارف قرآنىِ دفتر تبليغات اسلامى حوزه علميه قم كه از مراكز خوش آتيه و فعال قرآن‏پژوهى است، نظر به آنچه گفته شد و به انگيزه طرح جدى قرآن در متن حوزه‏ها و جامعه فرهنگى، برنامه‏ها و تحقيقات قرآنى زيادى را در دستور كار خود قرار داده است. فراهم آوردن مجموعه سه جلدى فرهنگ موضوعى تفاسير، يكى از آن طرحهايى است كه با همكارى جمعى از محققان آن مركز بحمد اللّه‏ به ثمر نشسته است. در اين مختصر نگاهى اجمالى نه با امعان نظر، به اين فرهنگ مى‏افكنيم.

انگيزه تحقيق حاضر

بى‏ترديد حجم انبوه كتابهاى تفسيرى اعم از تك‏نگارى و تفاسير كامل، يكى از ذخاير گرانسنگ فرهنگ و معارف اسلامى محسوب مى‏شود. ازطرفى جامعيت و محتواى عالمانه تحقيقات مفسران گرانقدر كه به تبيين مفاهيم وحيانى پرداخته‏اند و با توجّه به صدها مقوله و موضوع از مسائل گوناگون علوم انسانى كه به تناسب زمان و دگرگونى شرايط در تفاسير بررسى شده است، چگونگى استفاده سريع و بهينه از اين ذخاير فرهنگى را دشوار ساخته بود. همين انگيزه و نياز، شالوده و اساس فرهنگ موضوعى تفاسير را پى افكند.
در جلد اول، صفحه هشتِ مقدمه آمده است:
«تنوع و گستردگى اطلاعات از يك سو و حجم موضوعات در كتابهاى تفسيرى از سوى ديگر، دستيابى به اطلاعات اين منابع را با دشوارى روبه‏رو كرده است و آنچه بر اين دشوارى افزوده، فقدان فهرستى جامع و طبقه‏بندى شده از موضوعات مجموعه تفاسير است».
در ادامه همين مطلب از مقدمه پانزده صفحه‏اى اين كتاب كه به امضاى آقاى مصطفى محامى، مسئول مركز فرهنگ و معارف قرآنى مى‏باشد، آمده است:
«تاكنون در زمينه طبقه‏بندى اطلاعات و موضوع نگارش تفاسير، كارهايى انجام گرفته است، امّا اينها از دو نقطه ضعفِ اساسى رنج مى‏برند:
1 ـ آنچه در اين زمينه به چاپ رسيده است، افزون بر اينكه متناسب با نياز استفاده‏كنندگان از اين مجموعه‏ها نيست، تنها براى تعداد بسيار محدودى از تفسيرها نوشته شده، به علاوه تفسيرهاى رايج در يك مجموعه فهرست نشده است.
2 ـ در كارهاى انجام گرفته، اصول اطلاع رسانى و طبقه‏بندىِ موضوعات رعايت نشده است».
وى متذكر مى‏شود فرهنگ موضوعى تفاسير بر اساس اصول اطلاع‏رسانى تدوين شده است و اميد مى‏رود كاستيهاى آن با يادآورى صاحبنظران برطرف گردد.

فرهنگ موضوعى تفاسير

اساس اين فرهنگ بر مبناى حروف الفباى سرعنوانهاى موضوعى و موضوعات فرعى برگرفته از متن بيست دوره تفسير ترتيبى از شيعه و اهل سنت نظام‏يافته كه از قرن چهارم تا چهاردهم تدوين شده است. جلد اول از واژه «آب» تا «حيوانات»، جلد دوم از واژه «خاتم النبيين» تا «غيرت» و جلد سوم از واژه «فاتحة الكتاب» تا «يهودا» را دربردارد.
طبق معمولِ كتابهاى مرجع، فرهنگ حاضر نيز در مقدمه به سير تدوين، امتيازات و چند و چون كتاب پرداخته است. بناى بر تكرار آن نيست، برآنيم تا با نگاهى گذرا به مقدمه و اصل كتاب، دورنمايى از آن در ذهن خواننده تصوير شود. در بين اگر نكته‏اى بود به آن اشاره خواهد شد.
تدوين آيين‏نامه موضوع نگارى، تشكيل گروههاى پژوهشى، شكل‏گيرى گروه كنترل و بازبينى و نظام بخشى و ساماندهى اطلاعات، از مراحل سير پژوهش فرهنگ موضوعى تفاسير بوده است كه به آن نمى‏پردازيم. در مقدمه، صفحه نُه ذيل عنوان دامنه پژوهش آمده است:
«از ميان تفاسير متداول و رايج، ابتدا يكصد دوره تفسير كامل، در اولويت قرار گرفت. اكنون موضوعات بيست دوره تفسير، در اين كتاب ارائه مى‏شود».
صدر و ذيل عبارت اندكى كژتابى مى‏كند و چيز زيادى از آن حاصلم نشد. آيا اين مجموعه سه جلدى كه پيش رو داريم، تنها موضوعات بيست دوره تفسير از يكصد دوره مى‏باشد؛ و اين زنجيره ادامه خواهد داشت؟ يا نه، ابتدا يكصد دوره كامل تفسير گزينش شده، آن گاه از آن ميان بيست دوره تفسير گلچين شده است و اين پايان كار است؟
از شواهد برمى‏آيد كه شقّ دوم درست‏تر باشد. اگر اين گونه است، چه ملاكها و معيارهايى براى گزينش بيست دوره تفسير بوده است؟ برخى از تفاسير انتخاب شده عبارت‏اند از: احسن الحديثِ سيد على اكبر قرشى، پرتوى از قرآنِ سيد محمود طالقانى، التبيان فى تفسير القرآنِ شيخ طوسى، جامع البيان عن تأويل اَى القرآنِ طبرى، الكشاف عن حقايق غوامض التنزيلِ زمخشرى، مجمع البيان فى تفسير القرآنِ طبرسى، المنارِ محمّد رشيد رضا و الميزان فى تفسير القرآنِ سيد محمّد حسين طباطبايى.
آيا كامل بودن تفسير مدّ نظر بوده است؟ كه برخى از تفاسير همانند المنار رشيد رضا ناتمام هستند. يا مهم‏ترين تفاسير انتخاب شده كه باز به معيارهاى اهميت اشاره نشده است، كه علت از قلم افتادن ديگر تفاسير چه بوده است؟ تفاسيرى همچون منهج الصادقينِ ملا فتح اللّه‏ كاشانى، تفسير ابوالفتوح رازى، من هدى القرآنِ محمّد تقى مدرسى، الجامع لاَحكام القرآنِ قرطبى، الجواهرِ طنطاوى. اصلاً چرا بيست تفسير انتخاب شده؛ آيا نكته‏اى خاص در آن بوده است؟...

ويژگيها و نظام اطلاعات فرهنگ موضوعى

چنان كه گفته شد، تنوع اطلاعات از امتيازات برجسته كتابهاى تفسيرى است. با استفاده از صفحه ده و يازده مقدمه به برخى از ويژگيها و نظام اطلاعات اين فرهنگ اشاره مى‏شود.
فرهنگ موضوعى تفاسير از سه هزار سر عنوان موضوعى، شانزده هزار نمايه تركيبى و سى و چهار هزار موضوع فرعى تشكيل شده است؛ مثلاً واژه «آب» كه كتاب نيز با آن آغاز شده يك سر عنوان موضوعى است. آب شيرين، آب متغير، امتحان با آب، پيدايش آب و حيات از آب، از جمله نمايه‏هاى تركيبى اين سر عنوان است. از طرفى موضوعات فرعى در ذيل نمايه‏هاى تركيبى آمده است؛ مثلاً «زمان پيدايش آب» و «وجود آب قبل از خلقت آسمان و زمين» دو موضوع فرعى است كه ذيل نمايه تركيبىِ «پيدايش آب» آمده است. سرعنوانهاى موضوعى و موضوعات فرعى به زبان فارسى و به صورت «الفبايى ـ موضوعى» تنظيم شده است. همچنين سرعنوانهاى موضوعى خاص مانند «اِحرام»، «سعى»، «طواف»... كه با عنوان عام شناخته شده در سرعنوانِ عام «حج» آمده است.
ملاك ثبت موضوع در اين فرهنگ وجود آن موضوع به دلالت مطابقى متن تفسير بوده و از تطبيق و برداشت پرهيز شده است. مباحث ادبى و لغوى صرف و مطالبى كه در تبيين حروف و كلمات آمده، بيرون از محدوده كار بوده است. چه بسا موضوعاتى در كتب تفسير باشد كه در اين فرهنگ نيامده است. همچنين حجم اطلاعات، براى ثبت موضوع دخيل بوده است؛ يعنى موضوعاتى ثبت شده كه حداقل دو سطر استدلالى يا پنج سطر توصيفى و تحليلى براى آن وجود داشته است. در متن فرهنگ علائم اختصارى (ح) نشانه حجم اطلاعات بيش از نيم صفحه، (پ) بيانگر وجود اطلاعات در پاورقى و (م) نشانه طرح موضوع در مقدمه سوره يا مقدمه تفسير مى‏باشد.
سرعنوانهاى موضوعى «خدا»، «قرآن»، «اسلام»... كه گستره اطلاعات آنها وسيع است، اطلاعات خاصِ سرعنوان ثبت شده و اطلاعات عناوين ديگر در جايگاه الفبايى خود آمده است. همچنين اطلاعات اعلام اشخاص، زمانها، مكانها، قبيله‏ها كه در قرآن به آنها تصريح، يا اشاره گرديده است و مفسران نسبت به آنها اطلاعات تحليلى توصيفى داشته‏اند؛ نيز افراد خاندان پيامبر اسلام صلى‏الله‏عليه‏و‏آله ، اصحاب حضرت و اصحاب ديگر پيامبران كه با عنوان كلى در قرآن آمده، در جايگاه الفبايى خود آمده است.

روش جست و جو

چنان كه گفته شد، در اين كتاب موضوعات بيست دوره تفسير شيعه و اهل سنت ـ بيش از سيصد جلد تفسير قرآن ـ برابر اصول علمى اطلاع رسانى و با روش الفبايى ـ موضوعى سامان يافته و به جامعه علمى ارائه گرديده است. به همين منظور، چاپ رايج كتابهاى تفسير انتخاب شده و ذيل هر موضوع نشانى آن از چاپ رايج، با ذكر صفحه و جلد آمده است. در نهايت نام سوره و شماره آيه نيز براى كسانى كه چاپهاى ديگر در اختيار دارند، پيش‏بينى شده است. پژوهنده، هر عنوانى كه در ذهن دارد، مى‏تواند به رديف الفبايى آن مراجعه و به اطلاعات مورد نظر دسترسى پيدا كند.
فرهنگ موضوعى تفاسير ارجاعات گوناگونى دارد كه شيوه برخى ارجاعات بدين گونه است:
ارجاع از موضوع هم معنى به مترادف (آگاهى î علم)
ارجاع از سرعنوان فرعى به سرعنوان اصلى (احرام î حج)
ارجاع از عنوانى به دو عنوان هم‏معنى (استطاعت î قدرت، استطاعت î حج) كه به هر دو عنوان ارجاع مى‏شود.
ارجاع در موضوعات فرعى ـ تركيبى (اسراف در انفاق î انفاق)
فرهنگ موضوعى تفاسير براى افزايش دامنه جست و جو، دستيابى سريع‏تر و استفاده بهينه از اطلاعات، چندين فهرست در پايان جلد سوم بدين ترتيب آورده است:
1 ـ فهرست الفبايى؛ 2 ـ فهرست سرعنوانهاى موضوعى؛ 3 ـ فهرست اعلام، اشخاص و افراد؛ 4 ـ فهرست اديان، مذاهب و فرقه‏ها؛ 5 ـ فهرست جايها و مكانها؛ 6 ـ فهرست روزها و زمانها؛ 7 ـ فهرست قبيله‏ها و قومها.
اولين فهرست «فهرست الفبايى»، در واقع فهرست سرعنوانهاى موضوعى فرهنگ به ترتيب حروف الفباست. درست مثل دومين فهرست كه «فهرست سرعنوانهاى موضوعى» است. به عبارتى اين، دو عنوان است براى يك معنون ـ يك روح است در دو بدن ـ به نظر مى‏رسد اگر فهرست اولى حذف شود و فهرست دوم ـ كه ارجاعاتى نيز در ذيل سرعنوانها دارد ـ با عنوان «فهرست الفبايى سرعنوانهاى موضوعى» بيايد، بدون وارد شدن هيچ خللى، چهل صفحه از حجم اثر كاسته خواهد شد.
انبوهى، چند وجهى بودن و انعطاف‏پذيرى موضوعات كتابهاى تفسيرى در فرهنگ حاضر نيز پيامدهايى داشته، كه با ارجاعات گوناگون سعى بر كنترل آن بوده است. با اين حال بانگاهى جمعى به اثر، وقتى چشم موضوعات متنوعِ به هم پيوسته را دنبال مى‏كند در پاره‏اى موارد احساس تكرار شدن مى‏نمايد؛ مثلاً در جلد اول در سرعنوان موضوعى «آدم عليه‏السلام » در نمايه تركيبى «وسوسه آدم عليه‏السلام » ذيل عنوان فرعى «چگونگى وسوسه آدم عليه‏السلام از سوى ابليس» نيز در سرعنوان موضوعى «حوّا» ذيل عنوان فرعى «چگونگى وسوسه حوّا به وسيله ابليس»، تمامى مآخذ تفسيرى مربوط آمده كه بايسته و شايسته است. امّا ديگر بار در جلد سوم در سرعنوان موضوعى «وسوسه» ذيل عنوان فرعى «چگونگى وسوسه آدم عليه‏السلام از سوى ابليس» و «چگونگى وسوسه حوّا از سوى ابليس» تمامى منابع دوباره تكرار شده است. به نظر مى‏رسد در اينجا ـ جلد سوم ـ ذيل نمايه تركيبىِ «كيفيّت وسوسه» اگر به دو عنوان فرعى مذكور در جلد اول ارجاع مى‏شد، خللى وارد نمى‏آمد. طرفه آنكه در اينجا، ذيل عنوان فرعى «چگونگى وسوسه آدم عليه‏السلام از سوى ابليس» تفسير المنير به مآخذ قبلى اضافه شده، ندانستم آنجا كم دارد يا اينجا زياد!
به هر حال از زياد و كم اين مجموعه بگذريم كه در وادى تحقيق هيچ اثرى پر و پيمان و بى كم و كسر نيست. انصاف كه، كارى سترگ و در نوع خود بى‏بديل است. به مؤلفان دست مريزاد مى‏گوييم و از نكته‏سنجان مى‏خواهيم به ديده تحقيق در آن بنگرند تا ان‏شاءاللّه‏ در چاپهاى آينده منقح‏تر شود.
من اراد اَن يكون اَقوىَ النّاس فليتوكَّل على اللّه‏
الامام الرضا عليه‏السلام ، فقه الرضا، ص 358
آن كس كه مى‏خواهد قوى‏ترين مردم باشد بايد بر خدا توكل كند

مقالات مشابه

نگاهی به چند اثر جدید قرآنی

نام نشریهپژوهش و حوزه

نام نویسندهمحمدعلی هاشم‌زاده

مقایسه دو فرهنگ قرآنی

نام نشریهآینه پژوهش

نام نویسندهمحمدهادی مؤذن جامی

نمايي از «فرهنگ قرآن»

نام نشریهآینه پژوهش

نام نویسندهرضا بابایی

نگاهي به معجم هاي موضوعي قرآن كريم (قسمت دوم)

نام نشریهبینات

نام نویسندهمحمدعلی ایازی

فهرست موضوعات سياسى در تفاسير قرآن كريم

نام نویسندهابوالفضل شکوهی