بانوان نمونه از نگاه وحى(3) ؛ بانوان اسوه

پدیدآورحسین غفاری

تاریخ انتشار1388/11/21

منبع مقاله

share 519 بازدید
بانوان نمونه از نگاه وحى(3) ؛ بانوان اسوه

حسين غفارى
اشاره:

آنچه در اين شماره از نظر خوانندگان گرامى مى‏گذرد، گفتارى در باره رفتار زنان شايسته و چگونگى روابط آنها با همسرانشان است و بخش دوم از مباحث مربوط به ويژگيهاى زن نمونه از نگاه وحى را تشكيل مى‏دهد.
تشكيل زندگى مشترك ميان زنان و مردان و به موازات آن حفظ پيوند زناشويى، پيشينه‏اى به درازاى تاريخ آفرينش انسان دارد; بگونه‏اى كه در عصر حاضر هم - مسايل مربوط به زناشويى - از جايگاه ويژه‏اى برخوردار است زيرا ازدواج، از نيازهاى ضرورى بشر، و جدايى از تلخترين مسايل زندگى انسان به شمار مى‏آيد.
از اين‏رو قرآن كريم براى حفظ كانون خانواده، اصولى را ارائه كرده و رعايت آن را به همه مردان و زنان توصيه فرموده است. پنج مورد از اين اصول به زنان اختصاص داده شده است. و زن نمونه از ديدگاه وحى، كسى است كه اين اصول را در زندگى مشترك به كار بندد و آن را مبناى روابط خود با همسرش قرار دهد.

1- گمان خوب به همسر

حسن ظن به همسر نخستين خشت‏بناى صلح و صفاى خانواده و اساس زندگى مشترك است. چنانكه بدگمانى بستر اصلى نزاعها و عامل بروز اختلافهاى خانوادگى است. بر همين اساس قرآن كريم زنان و مردانى را كه تهمتهاى وارد شده به همسرانشان را بدون دستيابى به مدرك كافى پذيرفته و به آنان بدگمان مى‏شوند، با لحنى سرزنش‏آميز و هشداردهنده مخاطب قرار داده و نمونه‏اى از بدگمانى را در ضمن واقعه‏اى كه به «حديث افك‏» شهرت يافته است، بيان مى‏كند.
«ان الذين جاؤوا بالافك عصبة منكم لا تحسبوه شرا لكم بل هو خيرا لكم لكل امرى منهم ما اكتسب من الاثم و الذى تولى كبره منهم له عذاب عظيم. لولا اذ سمعتموه ظن المؤمنون و المؤمنت‏بانفسهم خيرا و قالوا هذا افك مبين.»
كسانى كه دروغ بزرگ - اتهام كار زشت‏به يكى از همسران پيامبر - را آورده‏اند، گروهى همدست از شمايند. آن را براى خود شر مپنداريد، چه براى شما خير است. براى هر فردى از آنان - دروغگويان - چيزى [كيفر گناه] است كه مرتكب شده است و آن كس از آنان كه سهم بزرگتر آن [دروغ] را پذيرفت، عذابى بزرگ دارد. چرا آنگاه كه آن را شنيديد مردان و زنان مؤمن به خودشان گمان نيك نبردند و نگفتند: اين دروغى آشكار است.
خداوند در (آيه 12) سوره نور از زنان و مردان مؤمن خواسته است كه نه تنها پذيراى تهمتهاى بى‏دليل ديگران در باره همسرانشان نباشند بلكه از همسران خود دفاع كرده و آن تهمتها را تكذيب كنند، بر اين اساس، از نظر قرآن كريم زن نمونه كسى است كه بناى روابط زناشويى ميان خود و همسرش را بر حس ظن قرار دهد.

2- رعايت ‏حقوق همسر

زندگى مشترك مقتضى حقوق متقابل ميان آنان است. تجربه اين حقيقت را به اثبات رسانده است كه هر گاه زنان و مردان در زندگى زناشويى خويش، حقوق مشترك ميان خود را رعايت كرده‏اند، از زندگى آرام و شيرينى بهره‏مند شده‏اند و آنگاه كه حقوق متقابل را ناديده انگاشته‏اند، كانون گرم خانواده به سردى گراييده است; از اين‏رو خداوند زن نمونه و شايسته را فردى مى‏داند كه در برابر حقوق بحق همسرش خود را مسؤول مى‏داند و هرگز آن را پايمال نمى‏كند. اين حقيقت در سوره نساء چنين مورد تاكيد قرار گرفته است: «فالصلحت قنتت‏حفظت للغيب بما حفظ الله و التى تخافون نشوزهن فعظوهن و اهجروهن فى المضاجع و اضربو هن فان اطعنكم فلا تبغوا عليهن سبيلا ...» پس زنان شايسته آنهايند كه از شوهرانشان اطاعت كنند و - عفت‏خويش و حق شوهران خود را - در حال غيبت آنان نگهدارند و زنانى كه از سركشى و نافرمانيشان - در اداى حقوق بحق همسر - بيم داريد - نخست - پندشان دهيد و - اگر مؤثر نيفتاد - بستر خواب را از آنان جدا كنيد و - اگر باز سودمند نشد - آنان را بزنيد پس اگر از شما - در كار حق و اداى حقوق همسرى - فرمان بردند، راهى - بر آنان - براى آزار دادنشان - مجوييد ....
از آيه فوق چنان درمى‏يابيم كه از اوصاف و ويژگيهاى زنان نمونه و شايسته (الصلحت) اداى حقوق بحق و قانونى شوهرانشان و اطاعت از آنان در محدوده قانونى است.
ناگفته نماند كه ضرورت اطاعت زن از شوهر، تنها در محدوده حقوق مسلم و شناخته شده همسران از مسايل مسلم و قطعى در فقه اسلامى است. و همسران بيش از آن حق امر و نهى كردن را ندارند.
زن نمونه كسى است كه بناى روابط زناشويى ميان خود و همسرش را بر حسن ظن قرار دهد.

3- رازدارى در حفظ زندگى

حفظ اسرار زندگى، از توصيه‏هاى مهم قرآن به زنان و مردان مؤمن است. در كتب تفسيرى و تاريخى آمده است: پيامبر(ص) روزى سخنى به عنوان راز و امانت‏به يكى از همسرانش گفت و از او با تاكيد خواست‏براى هيچ كس - حتى براى ديگر همسرانش - بازگو نكند. ولى او اين راز را براى يكى از همسران رسول خدا نقل كرد.
خداوند متعال اين داستان را در قرآن مجيد با لحنى عتاب‏آميز چنين بيان فرمود: «و اذ اسر النبى الى بعض ازواجه حديثا فلما نبات به و اظهره الله عليه عرف بعضه و اعرض عن بعض فلما نباها به قالت من انباك هذا قال نبانى العليم الخبير. و -ياد كنيد - آنگاه كه‏پيامبر با يكى از زنان خويش سخنى به راز گفت، پس آن زن‏خداوند زن نمونه و شايسته را فردى مى‏داند كه در برابر حقوق بحق همسرش خود را مسؤول مى‏داند و هرگز آن را پايمال نمى‏كند.
- حفصه - آن راز را فاش كرد - به عايشه باز گفت - و خدا او - پيامبر - را بر آن آگاه ساخت، برخى از آن را - به آن زن - شناساند و از برخى چشم پوشيد - به روى وى نياورد - پس چون وى - حفصه - را بدان آگاه كرد، گفت: چه كسى اين - فاش كردن را - را به تو خبر داد؟ گفت: - خداى - داناى آگاه به من خبر داد.
با اندك دقت در آيه فوق درمى‏يابيم، همسران رسول خدا كه رفتارشان بايد الگوى ديگران باشد (اين حقيقت هم در آيات گوناگون از جمله در سوره احزاب، آيه 32 به صراحت‏بيان شده است) حق نداشتند رازى را كه رسول خدا به آنان گفت، فاش سازند.

4- چشم‏پوشى و بخشش

چشم‏پوشى از خطاهاى همسر و يا بخشيدن برخى از حقوق مسلم در زندگى مشترك، از عوامل موفقيت و خوشبختى همسران است.
خداوند سبحان زنان شايسته را با تشويق و ملاطفت مورد خطاب قرار داده و اين نكته مهم را گوشزد مى‏كند كه شما زنان هر چند مى‏توانيد حقوق خويش - از جمله مهريه - را از همسرانتان تماما بازستانيد ولى اگر راه گذشت را در پيش گيريد و بزرگوارانه از حق خود بگذريد، اين روش شايسته‏تر و نزديكتر به تقواپيشگى است.
اكنون به متن آيه مورد نظر مى‏پردازيم:
«و ان طلقتموهن من قبل ان تمسوهن و قد فرضتم لهن فريضة فنصف ما فرضتم الا ان يعفون او يعفوا الذى بيده عقدة النكاح و ان تعفوا اقرب للتقوى و لا تنسوا الفضل بينكم ان الله بما تعملون بصير. و اگر پيش از آنكه با زنان نزديكى كنيد، آنها را طلاق دهيد و كابينى معين كنيد، نيم آنچه مقرر داشته‏ايد برشماست، مگر آنكه خود آنان [زنان] يا كسى كه اختيار زناشويى به دست اوست، گذشت كند و گذشت‏شما به تقواپيشگى نزديكتر است‏و بزرگوارى را ميان خود فراموش نكنيد، زيرا خدا بدانچه مى‏كنيد بيناست.

5- پاكدامنى و امانت‏دارى در غياب شوهر

پاكدامنى و امانت‏دارى در غياب همسر از عوامل تداوم زندگى مشترك ميان زنان و مردان است. اگر زن و شوهر به دور از چشم هم به خيانت و ناپاكى دست‏بيالايند يا گمان چنين آلودگى از جانب ايشان برود، كانون گرم خانواده به سردى مى‏گرايد و چه بسا متلاشى شدن آن را در پى داشته باشد. بويژه اگر آلودگى از جانب زنان صورت گيرد. از اين‏رو خداوند در توصيف و تمجيد از زنان نمونه و شايسته ايشان را به پاكدامنى و امانت‏دارى در غياب شوهر توصيف كرده و چنين ستوده است: «فالصلحت قئنت‏حفظت للغيب بما حفظ الله ... زنان نيكو و شايسته، فرمانبردارند و به دور از چشم شوهرانشان - عفت و پاكدامنى خويش را - نگهدارنده‏اند.

مقالات مشابه

ساره همسر ابراهیم(علیه السلام) در قرآن و روایات

نام نشریهصحیفه مبین

نام نویسندهاعظم فرجامی, فاطمه‌السادات تهامی

زنان صالح در قرآن

نام نشریهبانوان شیعه

نام نویسندهمحمدمهدی مرادی خلج

آسيه (زن فرعون)

نام نویسندهاباذر بشیرزاده, علی نبی الهی

مریم (ع) آینه دار فاطمه (س)

نام نشریهگلستان قرآن

نام نویسندهحسین شانه چی

زنان اسوه در قرآن (حضرت مریم (س))(2)

نام نشریههنر دینی

نام نویسندهحسین رحیمی

الیصابات

نام نشریهصحیفه مبین

نام نویسندهحسین رحیمی

الگو بودن حضرت مریم (س) در قرآن و انجیل

نام نشریهبانوان شیعه

نام نویسندهزهرا کاشانیها